torsdag 1. juni 2017

- GI LENGEVÆRENDE FLYKTNINGKVINNER AMNESTI


En gruppe eldre, enslige kvinner har tilbrakt inntil 17 år på
asylmottak. De får ikke arbeide, og mange av dem er syke
og har begrenset tilgang  til helsetjenester.
- Situasjonen deres er uholdbar, sier advokat Bent Endresen.
Illustrasjonsfoto: Pixabay.com
62 eldre enslige kvinner har tilbrakt inntil 17 år på asylmottak. De får 1780 kroner måneden til livsopphold og har siden 2011 ikke hatt anledning til å ta seg arbeid i Norge. 

Situasjonen er uholdbar for disse kvinnene, men i samsvar med regelverket som Stortinget er ansvarlig for og når som helst kan endre, sier advokat Bent Endresen.

De lengeværende eldre flyktningkvinnenes situasjon var tema på et møte som Rettferdighet i asylpolitikken (RIA) sin kvinnegruppe holdt på Sølvberget i Stavanger tirsdag 30. mai. På møtet presenterte RIAs kvinnegruppe sin ferske rapport «Hvem skal holde meg i hånden når jeg dør»? (ekstern lenke), hvor det gjøres rede for hvor flyktningkvinnene kommer fra, hvor de oppholder seg, hva mange av dem har opplevd og hvordan de ser på situasjonen og fremtiden. Kvinnene har flyktet fra blant annet krig, religiøst motivert forfølgelse og tvangsekteskap. De kan ikke tvangsreturneres til sine hjemland. De betrakter heller ikke frivillig retur som noe alternativ. Noen er for syke, noen har ingen ting å reise tilbake til, flere har familie her – og for noen kan det være farlig å returnere. Kvinnenes helsetilstand er jevnt over dårlig, og tilgangen de har til helsetjenester er begrenset.
 
De norske reglene og utlendingsmyndighetenes praksis er i strid med grunnleggende menneskerettigheter, herunder Den Europeiske Menneskerettighetskonvensjon (EMK) artikkel 2 og 3, sier Endresen.EMK artikkel 2 omhandler retten til liv, mens artikkel 3 er et forbud mot tortur, umenneskelig og nedverdigende behandling. Av RIAs rapport fremgår det at flere av kvinnene betrakter selvmord som et reelt alternativ og kanskje det eneste, mens  de ikke betrakter retur til hjemlandet som en reell mulighet.

Når staten setter et menneske i en situasjon hvor vedkommende ser selvmord som eneste utvei, vil staten også være ansvarlig for at vedkommende mistet livet. Å sette noen i en slik situasjon som de eldre, enslige flyktningkvinnene nå befinner seg i, vil kunne være et brudd på EMK artikkel 2, sier Endresen.

Han mener de 62 eldre, enslige flyktningkvinnene må få et engangsamnesti, slik at de kan oppholde seg i Norge på vanlige vilkår. Det vil si at de som er arbeidsføre kan få jobbe, og at de som ikke er arbeidsføre får ytelser det er mulig å leve verdig av.
 
Støtter du kravet om at kvinnene det her er snakk om, må innvilges et engangsamnesti, kan du skrive under her (klikk på lenken).

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar