tirsdag 10. oktober 2017

PST FÅR KRITIKK ETTER ULOVLIG OVERVÅKNING AV EBT-ADVOKAT

Politiets Sikkerhetstjeneste (PST) får kritikk fra flere toneangivende aktører i advokatmiljøet etter den ulovlige overvåkningen av EBT-advokat Bent Endresen.

EBT-advokatene Bent Endresen og Kjell Brygfjeld
uttaler seg i den nyeste utgaven av Advokatbladet
om PSTs ulovlige overvåkning
av Bemt Endresen. (Faksimile)
 
Overvåkningsskandalen er hovedsak i den nyeste utgaven av Advokatbladet, hvor den er omtalt over
seks sider, inkludert hele forsiden.

- Grunnleggende uakseptabelt og helt uhørt, sier EBT-advokat Bent Endresen til fagtidsskriftet.

Han varsler rettslige skritt.

- Overvåkningen er særdeles problematisk fordi den er knyttet til at advokatkontoret har bistått en klient som er siktet for en kriminell handling. Det er ikke opplysninger om min person som er av særlig interesse for PST. Nå er vi nødt til å gå til domstolen for å få oppklart hva som har skjedd, utdyper Bent Endresen overfor Advokatbladet.

Han mener overvåkningen kan knyttes til at to av hans EBT-kolleger, advokatene Kjell Brygfjeld og Erik Torall, har representert henholdsvis norsk-palestineren Loai Deeb og organisasjonen sistnevnte ledet, Global Network for Rights and Development (GNRD). Begge er siktet i en hvitvaskingssak.

Her kan du lese mer om hva Bent Endresen og Kjell Brygfjeld sier om overvåkningssaken i et lengre intervju publisert i siste utgaven av Advokatbladet.

Leder Jens Johan Hjort i Advokatforeningen er særdeles kritisk til PSTs ulovlige overvåkning.

- Jeg er meget bekymret over en slik praksis fra PST, og er fristet til å spørre om de forstår rekkevidden av sine handlinger. Konfidensialitetsforholdet mellom advokat og klient går langt ut over at klienten skal kunne stole på at informasjonsutvekslingen ikke blir overvåket - ja det er beskyttet av en meget streng taushetsplikt! Det å kunne stole på at man kan fortelle sin advokat alt som har med saken å gjøre, uten at dette kommer andre for øre, er en helt fundamental rettssikkerhetsgaranti. Uten dette, forsvinner selve forutsetningen for at vi advokater skal kunne tilegne oss et informert grunnlag for våre vurderinger av saken - og for vår ivaretakelse av klientens interesser. Dersom en klient ikke våger å fortelle oss alt om sin sak, jobber vi advokater mer eller mindre i blinde. Og hver gang det blir kjent at PST overvåker advokater, skades dette svært viktige tillitsforholdet - for alle klienter. Dette handler om mer enn rettssikkerheten til den enkelte person seller organisasjon PST har mistanke til, eller vedkommendes advokat for den saks skyld. Det handler om en fungerende rettspleie, skriver Hjort i en helsides kommentar i Advokatbladet.

Advokatforeningens leder råder nå sine advokatkolleger til å ta forholdsregler mot avlytting:

- Slik dagens praksis fra PST synes å være, er jeg henvist til å råde mine kolleger til å følge PSTs eget eksempel. Regn med at du og/eller klienten kan være avlyttet. Vurder om du bør unngå å snakke med den enkelte klient om fortrolig informasjon på mobiltelefon. Vurder om du bør slå av og legge igjen mobiltelefoinen utenfor det rommet du prater i fortrolighet med klienten i, og om du eventuelt bør vurdere å be klienten gjøre det samme, skriver Hjort i Advokatbladet.

Advokat Jon Wessel-Aas, som er styreleder i Den internasjonale juristkommisjon i Norge, mener det er svært problematisk at den som urettmessig overvåkes, ikke får innsyn i egen sak.

- Advokatrollen nyter særskilt vern etter Grunnloven og menneskerettighetene mot slike inngrep i sin uavhengighet. Det er særlig problematisk når det, som i denne saken, ikke gis nærmere opplysninger om årsaken til og innholdet i PSTs ulovlige inngrep. Her har myndighetene begått et inngrep i advokatens grunnlovsbeskyttede rettigheter, men han settes ikke reelt i stand til å forfølge det, fordi de samme myndighetene holder tilbake informasjon om sitt eget lovbrudd, sier Wessel-Aas til Advokatbladet.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar